• Help
  • ISL Online woordenlijst

ISL Online woordenlijst

Hier is een verklarende woordenlijst met een aantal termen die vaak worden gebruikt in ISL Online software.

Basis

ISL Online

ISL Online is een remote desktop software oplossing ontwikkeld door XLAB d.o.o., een besloten vennootschap gevestigd in Ljubljana, Slovenië. ISL Online biedt een remote desktop software oplossing waarmee gebruikers via het internet remote toegang kunnen krijgen tot computers en mobiele apparaten en deze kunnen bedienen voor zakelijke doeleinden. De software is beschikbaar in zowel de cloud als op locatie, zodat bedrijven flexibel kunnen kiezen voor de oplossing die het beste aansluit bij hun behoeften.

ISL Online wordt gebruikt door een breed scala aan bedrijven over de hele wereld, waaronder IT ondersteuningsteams, klantenservice afdelingen en verkoopteams. De software biedt verschillende functies, waaronder remote toegang, bestandsoverdracht, chatten, opnemen van sessies en twee-factor authenticatie, om er maar een paar te noemen.

ISL Light

ISL Light is een softwaremodule waarmee gebruikers (operators) een verbinding tot stand kunnen brengen met een remote computer of mobiel apparaat, een remote scherm kunnen bekijken en een apparaat remote kunnen bedienen.

ISL Light biedt gebruikers verschillende functies, waaronder remote toegang en controle, bestandsoverdracht, chatten, opnemen van sessies en ondersteuning voor meerdere monitoren. De software kan voor verschillende doeleinden worden gebruikt, zoals remote ondersteuning, remote training en remote toegang tot kantoorcomputers.

Om een remote verbinding met een apparaat tot stand te brengen, kan de technicus de ISL Light software op zijn apparaat installeren of uitvoeren. Eenmaal aangemeld kan de gebruiker verbinding maken met een remote computer of mobiel apparaat. Nadat de verbinding tot stand is gebracht, kan de gebruiker het remote scherm bekijken en het apparaat bedienen alsof hij of zij fysiek aanwezig is op de locatie.

ISL Light is gebruiksvriendelijk ontworpen en biedt een hoog beveiligingsniveau om de privacy en vertrouwelijkheid van de remote sessie te beschermen. De software is beschikbaar op meerdere platforms, waaronder Windows, macOS, Linux, iOS en Android.

ISL Light Client

ISL Light Client is een lichtgewicht remote desktop software waarmee eindgebruikers kunnen deelnemen aan remote desktop sessies die zijn opgezet door operators die ISL Light gebruiken. Het lichtgewicht ontwerp van de ISL Light Client maakt het snel en gemakkelijk te gebruiken en biedt eindgebruikers een soepele en naadloze ervaring bij het delen van hun desktops.

ISL Light Client is ook in hoge mate aanpasbaar, waardoor bedrijven het uiterlijk en de functionaliteit van de software kunnen aanpassen aan hun specifieke behoeften. De software is beschikbaar op meerdere platforms, waaronder Windows, macOS, Linux, iOS en Android.

ISL AlwaysOn

ISL AlwaysOn is een remote access agent waarmee gebruikers overal ter wereld veilig toegang kunnen krijgen tot hun computers. De software biedt een hoog niveau van beveiliging en betrouwbaarheid, waardoor gebruikers remote kunnen werken en toegang hebben tot bestanden en applicaties alsof ze fysiek aanwezig zijn achter hun computers.

ISL AlwaysOn remote access agent moet op de lokale computer geïnstalleerd worden en correct geconfigureerd om de gebruiker in staat te stellen met behulp van een webbrowser of de ISL Light software verbinding te maken met de computer vanaf een remote locatie. Zodra de verbinding tot stand is gebracht, hebben gebruikers toegang tot bestanden en applicaties op de remote computer.

ISL Conference Proxy

De ISL Conference Proxy is software die draait op het servernetwerk van ISL Online of op je eigen server in het geval van een self-hosted oplossing. Het stelt gebruikers in staat om verbinding te maken met een ISL Online sessie via een proxy server. De proxyserver fungeert als tussenpersoon tussen de lokale computer van de gebruiker en de remote computer, waardoor gebruikers aan een sessie kunnen deelnemen, zelfs als ze zich achter een beperkende firewall of netwerk bevinden.

De ISL Conference Proxy bevat ook de volgende functies:

• GeoIP: kan de locatie van een gebruiker detecteren en deze omleiden naar de dichtstbijzijnde beschikbare proxyserver.
  • Gedistribueerde sessies: de load van een sessie kan verdeeld worden over meerdere proxyservers om optimale prestaties te garanderen.
  • Load balancing: de load van meerdere sessies kan verdeeld worden over meerdere proxyservers om maximale schaalbaarheid en stabiliteit te garanderen.

De ISL Conference Proxy stelt gebruikers in staat om verbinding te maken met remote computers in overeenstemming met de strengste beveiligingsstandaarden.

ISL Online netwerk

Het ISL Online netwerk, ook bekend als ISL Online Cloud, is een wereldwijd servernetwerk dat gehost wordt in ultramoderne infrastructuur die exclusief beheerd wordt door ISL Online in overeenstemming met strikte veiligheidsnormen.

ISL Online Cloud is een veilig en betrouwbaar platform voor het hosten van remote desktop sessies. Het biedt gebruikers een infrastructuur met hoge beschikbaarheid en de servers bevinden zich in meerdere veilige datacenters over de hele wereld. Hierdoor kunnen gebruikers vanaf elke locatie verbinding maken met het netwerk, met snelle en stabiele connectiviteit en minimale latentie.

Aan de slag

Sessie

Een sessie verwijst naar een remote desktop verbinding die door een gebruiker wordt gestart met ISL Light.

Er zijn twee soorten sessies:

Remote support sessie of Bijgewoonde sessies

Remote support sessies met ISL Light beginnen meestal met de technicus die de sessie start door ISL Light te starten en een unieke sessiecode of link te genereren. Deze sessiecode of link wordt vervolgens gedeeld met de klant, die deze invoert in de ISL Light client software op zijn computer om deel te nemen aan de remote support sessie.

Remote support sessie

ISL Light > Sessies > Met client verbinden

Remote access sessie of onbemande sessie

Remote access sessies daarentegen worden gestart vanuit ISL Light en omvatten de installatie van de remote agent ISL AlwaysOn op de remote computer. Na installatie biedt de remote agent 24/7 toegang tot de remote computer, zodat de technicus het apparaat remote kan benaderen en bedienen wanneer nodig, zonder dat de remote gebruiker aanwezig hoeft te zijn of hoeft in te grijpen.

Remote access sessie

ISL Light > Computers > Verbinden met remote computer

Samengevat, ISL Online sessies worden gestart vanuit ISL Light en kunnen ofwel remote ondersteuningssessies zijn, die een unieke sessiecode of link vereisen en waarbij de klant ISL Light Client draait, of remote toegangssessies, die de installatie van ISL AlwaysOn op de remote computer vereisen en 24/7 toegang tot het apparaat bieden.

Code

Sessiecode

Een sessiecode of link is een unieke code of link die door de ISL Light software wordt gegenereerd telkens wanneer een nieuwe sessie wordt gestart. Het wordt gebruikt om twee eindpunten te verbinden, zoals een ondersteuningstechnicus en een klant, in een remote ondersteuningssessie.

De sessiecode of link wordt meestal gedeeld via e-mail, chat of andere berichtendiensten. De code kan door de klant worden ingevoerd in de ISL Light client software of op www.islonline.net om de verbinding tot stand te brengen.

Sessiecode

ISL Light > Sessies > Nieuwe sessie starten

Toegangscode

Een toegangscode of link is een permanente code of link die wordt gegenereerd op basis van een computergroep waarmee de operator ISL AlwaysOn, de remote access agent, kan downloaden en installeren op een remote computer. Deze code of link kan worden gedeeld met de operator om hem of haar op elk gewenst moment toegang te geven tot de computer.

De toegangscode of link wordt meestal gedeeld via e-mail, chat of andere berichtendiensten en moet door de gebruiker in een webbrowser worden ingevoerd om ISL AlwaysOn te downloaden en te installeren op de remote computer. Eenmaal geïnstalleerd, stelt ISL AlwaysOn de gebruiker in staat om remote toegang te krijgen tot de computer en deze naar behoefte te bedienen, zonder dat de remote gebruiker aanwezig hoeft te zijn of hoeft in te grijpen.

Toegangscode

SL Licht > Onbemande toegang instellen > Code

Wachtwoorden

Gebruikerswachtwoord

Een gebruikerswachtwoord is het wachtwoord dat een gebruiker aanwendt om zich aan te melden bij zijn ISL Online account. Het gebruikerswachtwoord wordt ingesteld tijdens het aanmaken van de gebruiker en kan op elk moment door de gebruiker worden gewijzigd via de gebruikersinstellingen.

Het wordt ten zeerste aangeraden om een sterk en uniek wachtwoord te kiezen om de ISL Online account te beschermen tegen ongeautoriseerde toegang. Een sterk wachtwoord bestaat meestal uit een combinatie van hoofdletters en kleine letters, cijfers en speciale tekens. Het is ook belangrijk om het gebruik van makkelijk te raden informatie zoals geboortedata, namen of veelvoorkomende woorden in het wachtwoord te vermijden.

ISL Online biedt ook extra beveiligingsmaatregelen zoals twee-factor authenticatie, waarbij de gebruiker een tweede vorm van authenticatie moet opgeven naast het gebruikerswachtwoord om toegang te krijgen tot de account. Deze extra beveiligingsmaatregel helpt onbevoegde toegang tot de account te voorkomen, zelfs als het gebruikerswachtwoord gecompromitteerd is.

Toegangswachtwoord

Een toegangswachtwoord is een beveiligingsfunctie die wordt gebruikt om remote verbindingen met een computer te beveiligen. Bij het verbinden met de remote computer wordt de gebruiker gevraagd om het toegangswachtwoord in te voeren.

Toegangswachtwoord

ISL Light > Computers > Toegangswachtwoord ingeven

Hoofdtoegangswachtwoord

Om remote toegang tot een computer te beperken tot alleen geautoriseerde gebruikers, is het nodig om een hoofdtoegangswachtwoord in te stellen bij de eerste installatie van een remote access agent (ISL AlwaysOn). Dit wachtwoord dient als beveiligingsmaatregel om ongeautoriseerde toegang tot de computer te voorkomen.

Het is belangrijk om te weten dat als u uw hoofdtoegangswachtwoord vergeet, het alleen opnieuw kan worden ingesteld via ISL AlwaysOn op de remote computer.

Wachtwoord voor verbindingstoegang

Het wachtwoord voor verbindingstoegang is een optioneel wachtwoord dat per computer handmatig kan worden ingesteld in ISL Light of in de ISL AlwaysOn instellingen. Dit wachtwoord voegt een extra beveiligingslaag toe als je een computer deelt met meerdere gebruikers of gebruikersgroepen.

Eénmalig(e) wachtwoord(en)

Eénmalige wachtwoorden zijn een set unieke wachtwoorden die worden gegenereerd binnen de ISL AlwaysOn instellingen.

Meer informatie

Functies

Raadpleeg onze tabel functies voor een uitgebreide lijst van alle functies die beschikbaar zijn voor onze producten. Deze tabel is een essentiële bron om de mogelijkheden van ons product te begrijpen en kan u helpen te bepalen of het de juiste keuze is voor uw behoeften.

Beheer

"Beheer" in ISL Online verwijst naar het beheer van verschillende functies en opties op zowel domeinniveau als individueel gebruikersniveau. Beheerders hebben toegang tot een reeks tools en instellingen waarmee ze alle aspecten van de software kunnen beheren en overzien, inclusief alle computergroepen, domein- en gebruikersmachtigingen, gebruikersgroepen en meer. Met het beheermenu kunnen beheerders eenvoudig machtigingen aan gebruikers toewijzen, beheeracties controleren en instellingen aanpassen aan de behoeften van hun organisatie.

Meer informatie

Beheer

ISL Online webconsole > Beheer

Beheermodus

"Beheermodus" is een functie in ISL Light die de operator in staat stelt om te communiceren met het Windows gebruikersaccountbeheer op een remote computer en beheertaken uit te voeren die verhoogde rechten vereisen. Zodra de beheermodus is ingeschakeld, heeft de operator toegang tot extra functies zoals het herstarten van de remote computer en het laten hervatten van de ISL Light sessie bij het opstarten.

Meer informatie

Beheermodus

ISL Light > In sessie > Beheermodus

Licentiegebruik

"Licentiegebruik" verwijst naar de webpagina die alle actieve sessies weergeeft die momenteel in gebruik zijn. Als de limiet voor gelijktijdige sessies voor uw account is bereikt, wordt u gevraagd deze pagina te bezoeken om een lopende sessie te beëindigen en een licentie vrij te maken.

Firewall poorten

Firewalls zijn netwerkbeveiligingssystemen die ontworpen zijn om netwerkverkeer te filteren op basis van vertrouwde en niet vertrouwde bronnen. Ze passen vooraf ingestelde of dynamisch aangeleerde regels toe die verbindingspogingen toestaan of weigeren en beveiligen private netwerken en hun overeenkomstige eindpunten, netwerk hosts genaamd.

ISL Online producten gebruiken specifieke poorten voor communicatie. De standaard poorten die door ISL Online worden gebruikt zijn 80, 443 en 7615. Poort 7615 heeft de voorkeur en wordt beschouwd als de standaardpoort voor ISL Online, vergelijkbaar met hoe SSH poort 22 gebruikt, TELNET poort 23 gebruikt, SMTP poort 25 gebruikt en RDP poort 3389 gebruikt. Firewalls kunnen verkeer filteren op basis van protocollen, IP-adressen en gebruikte poorten, dus het is belangrijk om ervoor te zorgen dat de benodigde poorten open staan zodat de ISL Online producten goed werken.

Twee-factor authenticatie (2FA)

Twee-factor authenticatie (2FA) is een extra beveiligingsmaatregel voor ISL Online gebruikers. Als 2FA is ingeschakeld, moeten gebruikers een verificatieproces in twee stappen doorlopen om zich bij het systeem aan te melden, waarbij ze iets moeten opgeven dat ze kennen (een wachtwoord) en iets dat ze hebben (een 2FA token).

Het wordt aanbevolen om meerdere 2FA methodes in te stellen, zoals mobiel en e-mail, om ervoor te zorgen dat er back-up opties beschikbaar zijn in het geval van verloren of gecompromitteerde authenticatiemethodes. Met 2FA ingeschakeld zorgt ISL Online voor een hoger beveiligingsniveau voor haar gebruikers en hun gegevens.

Externe authenticatie

Externe authenticatie is een methode van gebruikersauthenticatie waarbij een extern systeem of een externe dienst wordt gebruikt om de identiteit te verifiëren van een gebruiker die toegang probeert te krijgen tot een systeem of applicatie. In plaats van een gebruikersnaam en wachtwoord te gebruiken die door het systeem of de applicatie zelf worden beheerd, vertrouwt externe authenticatie erop dat de referenties van de gebruiker worden geverifieerd door een systeem van een derde partij, zoals een LDAP server, Active Directory, NetIQ eDirectory, RADIUS, SAML 2.0 of OAuth provider. Door gebruik te maken van externe authenticatie kunnen gebruikers dezelfde referenties gebruiken die ze ook voor andere systemen of applicaties gebruiken, wat de beveiliging kan verbeteren en het aanmeldproces kan vereenvoudigen.

Toegangsfilters

Toegangsfilters in ISL Online zijn een beveiligingsfunctie waarmee beheerders de remote toegang kunnen controleren en beperken op basis van IP en/of MAC adressen. Deze filters zijn een set regels die toegang tot specifieke resources in het systeem toestaan of weigeren op basis van het adres van de inkomende verbinding. Toegangsfilters kunnen worden geconfigureerd op domein- of gebruikersniveau via de beheerpagina's, of per computer door toegangsfilters in te stellen in ISL AlwaysOn. Dit biedt een extra beschermingslaag tegen ongeautoriseerde toegang of misbruik.

RDP, VPN en ISL Light

Remote Desktop Protocol (RDP) en Virtual Private Network (VPN) zijn twee verschillende technologieën die gebruikt worden voor remote toegang tot computers of netwerken. RDP is een propriëtair protocol, ontwikkeld door Microsoft, dat een verbinding mogelijk maakt met een pc die op hetzelfde lokale netwerk (LAN) draait. Een directe peer-to-peer verbinding met de remote pc via LAN is vereist voor een RDP verbinding, maar als de pc zich buiten het LAN bevindt, moet een VPN verbinding tot stand worden gebracht of port forwarding worden geconfigureerd op de router/firewall. ISL Online maakt het echter mogelijk om een RDP verbinding op te zetten met een Windows computer in een remote netwerk zonder VPN tunneling of wijzigingen aan de firewall.

Anderzijds creëert een VPN een veilige en versleutelde verbinding tussen een remote apparaat en een privaat netwerk. Het wordt vaak gebruikt om remote toegang te krijgen tot bedrijfsmiddelen of om internetverkeer te beveiligen tijdens het gebruik van openbare wifi netwerken. Wanneer een gebruiker verbinding maakt met een VPN, is hij effectief verbonden met het netwerk alsof hij fysiek aanwezig is op kantoor.

Hoewel zowel RDP als VPN verschillende doelen dienen, kunnen ze worden gebruikt voor remote toegang. RDP wordt voornamelijk gebruikt om remote toegang te krijgen tot specifieke computers of servers, terwijl VPN wordt gebruikt om toegang te krijgen tot hele netwerken of resources. Eén van de belangrijkste voordelen van het gebruik van ISL Light ten opzichte van RDP of VPN is dat er een RDP verbinding tot stand kan worden gebracht met een Windows computer in een remote netwerk zonder VPN tunneling of wijzigingen aan de firewall, waardoor een hoog beveiligingsniveau wordt geboden zonder dat er extra hardware of software nodig is. Daarnaast biedt ISL Light een reeks functies en tools die zijn ontworpen om de ervaring met remote desktops te verbeteren, zoals het in realtime delen van bestanden en samenwerking.

Als u voorkeur heeft voor een RDP sessie, kan ISL Online een sessie met RDP openen of verbinding maken met een bestaande RDP sessie zonder dat er een VPN of firewall wijziging nodig is door zelf een tunnel aan te maken (Remote Desktop Tunneling). De beveiliging van het verkeer komt dus niet in gevaar en wordt extra beschermd door de 256 bits AES encryptie. Raadpleeg voor meer informatie het artikel Verbinden via RDP/SSH.

Secure Shell Protocol (SSH)

Secure Shell (SSH) is een cryptografisch netwerkprotocol dat gebruikt wordt voor veilige communicatie over een onbeveiligd netwerk. Het biedt sterke versleuteling, authenticatie en integriteitsbescherming om ervoor te zorgen dat gevoelige gegevens en communicatie beschermd worden tegen onderschepping of manipulatie door onbevoegde gebruikers. In de context van ISL Light wordt SSH gebruikt als alternatief voor RDP voor remote desktop verbindingen. ISL Light stelt gebruikers in staat om een SSH verbinding op te zetten via een terminal naar een remote computer, wat vooral handig kan zijn in Linux omgevingen waar RDP niet beschikbaar is of waar de gebruiker de voorkeur geeft aan een command-line interface.

Raadpleeg onze Licentieovereenkomst voor de juridische voorwaarden van onze diensten.

Contacteer ons

Meer informatie